τα μικρά όχι

Λέει ο Καβάφης στο ποίημα Che fece… il gran rifiuto για το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι και στέκεται με συμπάθεια δίπλα σε αυτόν που επιλέγει.

Από τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, μερικές έχουν πράγματι μεγαλύτερο βάρος και συνέπειες που μας ακολουθούν. Καθορίζουν τη ζωή μας, είτε δίνουμε απαντήσεις μονολεκτικές, ή πιο σύνθετες.

Τι γίνεται όμως με τις άλλες, τις μικρές, τις καθημερινές επιλογές; Τι γίνεται με τα μικρά όχι, εκείνα τα πολλά, που ίσως δεν ξέρουμε καν ότι θέλουμε να πούμε; Τι γίνεται όταν λέμε ναι από συνήθεια, από ανασφάλεια, από φόβο και λαχτάρα να γίνουμε αποδεκτοί;

Έχω στην πλάτη μου πολλά χρόνια ναι. Ναι γιατί θέλω να με συμπαθούν, να με αποδέχονται και τελικά να με αγαπούν, ναι γιατί θέλω να είμαι ευχάριστη, ναι γιατί φοβάμαι την απόρριψη και τη μοναξιά, ναι γιατί έτσι έμαθα, ναι γιατί ανέλαβα το ρόλο που κάποιος μου έδωσε, ναι γιατί δεν ξέρω να είμαι αλλιώς.

Κι όμως, καταλαβαίνω πια ότι τα μικρά όχι είναι που μετράνε. Γιατί αν λες πάντα ναι, δημιουργείς αντίστοιχες προσδοκίες στον εαυτό σου και τους γύρω σου. Τα όχι είναι που δείχνουν τα όριά σου.

Τι κάνεις λοιπόν όταν τα ναι δεν σου δίνουν πια την ίδια ικανοποιηση;

Προσπαθείς να σπάσεις τη συνήθεια και να συμφιλιωθείς με το όχι. Δύσκολο το εγχείρημα. Δοκιμάζεις τον εαυτό σου με ένα μικρό όχι που το λες, ακόμα και αν δεν το πιστεύεις. Μετά, άλλο ένα και μετά ένα ακόμα. Δεν το αιτιολογείς, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι είναι στην πραγματικότητα ναι που για χ, ψ λόγους δεν το εκφράζεις. Και σιγά σιγά αρχίζεις να γίνεσαι δυσάρεστος, στον εαυτό σου και τους άλλους, και να βάζεις τα όριά σου. Και παίρνεις από αυτό ικανοποίηση.

Πρώτα υπάρχουμε για τον εαυτό μας. Η κοινωνική συναναστροφή έρχεται μετά.

 

Advertisements

One thought on “τα μικρά όχι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s