Συνήθεια

Μεγάλο πράγμα η συνήθεια.

Βρίσκουμε συμπεριφορές, με τις οποίες αισθανόμαστε άνετα, βολικά, από τις οποίες ωφελούμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τις υιοθετούμε. Με το χρόνο, μπορεί η ωφέλεια να περιορίζεται, εμείς όμως συνεχίζουμε τη συμπεριφορά. Κι αν ακόμα γίνει ένα μπαμ και καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε παρακάτω, δύσκολα υλοποιούμε την αλλαγή.

Λες, μην πάρω απόφαση εν θερμώ, να ηρεμήσω λίγο πρώτα. Μέσα σου όμως ξέρεις ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και αφήνεσαι να κυλήσεις πάλι στη συνήθεια. Και τι γλυκιά που είναι η συνήθεια, πόσο ασφαλής και αναμενόμενη… πόσο εύκολη.

Ζηλεύω όσους τολμούν την αλλαγή. Όσους έχουν το θάρρος και την ωριμότητα να σπάσουν τη συνήθεια, προτού φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Όσο για μένα, νομίζω ότι είμαι -εδώ και λίγο καιρό- στο στάδιο της συνειδητοποίησης. Ναι μεν συγχαίρω τον εαυτό μου για όσα έχω καταλάβει, αλλά αρχίζω να δυσανασχετώ από την έλλειψη έργων, τα οποία θα όφειλαν να ακολουθούν τα λόγια.

Καλή η συνειδητοποίηση, δε λέω. Από το να ζεις στην άγνοια, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά τώρα τι κάνεις; Δεν θες μετά τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή να την υλοποιήσεις;

Ή θα ξανακυλήσεις στη συνήθεια;

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s